Tattariakanatyyny – ekologisempia unia

Mikä on tattariakanatyyny ja miksi päädyin valitsemaan sellaisen?

Vanha tyynyni oli tiensä päässä ja täyte ei enää tukenut niskaani. Kärsin niska-ja hartiavaivoista, varsinkin niinä päivinä, kun olin neulonut paljon. Tyyny sai siis mennä vaihtoon, mutta halusin tällä kertaa ekologisemman vaihtoehton. Kunnollisia vaihtoehtoja oli yllättävän vähän. Ratkaisu ongelmiini löytyi somen voimalla ja yritys nimeltä Jaatu > ehdotti tattariakanatyynyä. Suomalaista pienyrittäjän ekologista käsityötä suoraan Ivalosta, totta kai innostuin!

Tämä artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Jaatun kanssa, mutta jokainen mielipide on täysin henkilökohtaisesti omasta suustani.

Mikä on tattariakana?

Tattari on vanha viljelyskasvi, jota on viljelty jo tuhansien vuosien ajan. Tattariakanaa syntyy viljankuorinnan sivutuotteena ja ilman jatkokäyttöä ne menisivät muutoin energiapolttoon. Tattariakana on materiaalina ekologinen. Se ei ole geenimanipuloitua eikä sen viljelyssä ole tarve torjunta-aineille. Näin ollen se on erittäin puhdas materiaali ja juuri täydellinen täyte tyynyihin.

Akanan elinkaari tyynyssä on hyvin pitkä (4-6 vuotta). Sen jälkeen voit jatkokäyttää akanat vielä kompostissa tai kierrättää käytetyt akanat katemateriaalina puutarhassa, kasvimaalla tai vaikka kodin ruukkukasveille. Vaihtoehtoisesti ne voi myös polttaa.

Japanissa akanoita on käytetty tyyny- ja patjan täytemateriaalina jo satoja vuosia. Perinteisen japanilaisen lääketieteen filosofinen perusta – ”viileä pää ja lämpimät jalat”- myös tukee tätä akanan käyttötarkoitusta.

Tattariakanatyynyn ominaisuudet

Tattariakana sopii ominaisuuksiensa vuoksi loistavasti tyynyihin ja päihittää tavallisen vanutyynyn mennen tullen. Alla lista tattariakanatyynyn ominaisuuksista:

  • Pysyy hyvin muodossaan eikä painu kasaan painon alla.
  • Ei varastoi lämpöä tai kylmää, vaan akanatyynyn käyttäjällä on aina sopivan lämpöinen tyyny
  • Akanan kuppimainen rakenne pitää tyynyn ilmavana
  • Materiaali on hypoallergeeninen eli se ei ole otollinen bakteerien, sienien tai pölypunkkien kasvualustaksi.
  • Akanat sietävät kosteutta
  • Tattariakana on täysin vegaaninen.

Tämän lisäksi Jaatun tyynyissä on vetoketju, jonka avulla voit säädellä täytteen määrää itsellesi sopivaksi hankkimalla lisätäytettä. Jos nukut usein selälläsi tai vatsallasi käsi pään alla, pärjäät vähemmällä täytteellä. Kylkinukkujalle suosittelen lisätäytettä. Vaihtoehtoisesti voi myös liu’uttaa akanat tyynyn toiseen päähän ja taittaa tyynyn keskeltä laittamalla tyhjän puolen tyynyn alle. Näin akanat tuovat korkeamman tyynyprofiilin nukkujan alle ja voit vapaammin vaihdella nukkumisasentoasi samalla määrällä akanoita.

Tattariakanatyynyllä on myös muutama ominaisuus, jota joku voi ajatella negatiivisessa valossa:

  • Tyyny on tavallista vanutyynyä painavampi, jopa yli kilon.
  • Akanan kuorista johtuen tyyny pitää vaimeaa rahinaa. Siihen kuitenkin tottuu nopeasti, enkä itse sitä enää huomaa
  • Tyynyissä on aluksi pieni viljan tuoksu. Se haihtuu nopeasti

Tattariakanatyynyn hoito

Tattariakanatyynyn hoitaminen on helppoa. Suurimmasi osaksi sille riittää pelkkä tuuletus. Lämpimässä auringonopaisteessa käytössä kiillottuneet akanat kipristyvät taas maljamaiseen muotoonsa.

Tattariakanaa ei itsessään pestä. Kuoret otetaan tyynyn sisältä talteen paperipussiin (ei muovipussia sähköisyyden takia). Sen jälkeen tyynyn vetoketju suljetaan ja heitetään pelkkä tyynynpäällinen oikein päin pesukoneeseen. Pese 60 asteessa. Tyynyn päällä voi luonnollisesti käyttää myös erillistä tyynyliinaa, joka suojaa varsinaista tyynyä lialta ja ihon tuottamalta rasvalta.

Kun vanhat akanat ovat kuluneet loppuun, voit hankkia uusia tilalle.

Miksi valitsin tattariakanatyynyn?

Oma valintani oli vaalean harmaa, Rescue Textile®-tattariakanatyyny. Tämän akanatyynyn päällinen on 100% tiivistä, vaaleanharmaata puuvillaa, joka on suomalaisen tuotannon tekstiilihävikkiä. Näin ollen uuden tyynyn hankkiminen säästää luonnonvaroja ja vähentää jätteeksi joutuvan tekstiilin määrää.  Tekstiiliteollisuus on maailman kolmanneksi saastuttavin teollisuusala. Tekstiiliteollisuuteen liittyy myös paljon eettisiä ongelmia.

Yllämainittujen ominaisuuksien puolesta voin todeta, että hyviä syitä tyynyn valitsematta jättämiseen ei kauheasti ole. Omassa vaakakupissani painoi ekologisuus, zero waste-periaate, kotimaisuus, tyynyn antama tuki niskoille ja hartioille, sekä hinta! Tyyny ei ole juuri tavallista oikeasti laadukasta vanu- tai untuvatyynyä kalliimpi, mutta huomattavasti parempi valinta ympäristön ja ihmisen oman hyvinvoinnin kannalta.

Tyyny on loistava valinta hyviin uniin ja voin suositella sitä lämmöllä!

Jaa somessa

Kategoriat
Arkistot