Mitä tarkoittaa off-grid?

Mitä monimutkaisemmaksi moderni yhteiskunta kehittyy, sitä enemmän on ihmisiä, jotka haluavat irtautua nykyisestä kulutuskeskeisestä elämäntyylistä (pois lukien kolmansien maiden ihmiset, jotka eivät ole vielä päässyt länsimaisen kulutuskeskeisen elämäntavan makuun). Sanotaan että teknologia helpottaa elämää ja toki se pitää tiettyyn rajaan asti paikkaansa. Mutta teknologia luo myös kaaosta ja hektisyyttä, sillä systeemi eli verkot mahdollistaa monen asian tulemisen ihmisten ”iholle”, olemaan jatkuvasti läsnä arjessa.

Offgrid tarkoittaa irrottautumista valtakunnallisista verkoista. Useimmille tämä tarkoittaa vesi-, viemäri-, ja sähköverkkoja, mutta osa haluaa viedä sen niinkin pitkälle, että irtisanotaan puhelinliittymät, pankkitilit, ei käytetä kauppoja, terveydenhuoltoa ja muita julkisia palveluita. Off-grid-elämäntyylissä tavoitellaan riippumattomuutta edellä mainituista palveluista tuottamalla monet asiat itse tai vain totaalisesti pärjämäällä ilman kyseisiä resursseja.

Riippuvuus verkoista laittaa ihmisen ahtaalle

Tekniset laitteet, kuten talotekniikka, ovat herkkiä hajoamaan ja vaativat jatkuvaa ylläpitoa. Ylläpito syö rahaa. Sen lisäksi niiden varassa eläminen aiheuttaa hankaluuksia dominoefektin lailla ongelma- ja kriisitilanteissa, kuten sähkökatkoksien aikaan. Sähköt katkeaa > Laitteet sammuvat > Talo kylmenee > Putket jäätyy > Laaja vesivahinko > Talo asumiskelvoton, omaisuuden arvo laskenut, kalliit korjauskustannukset, pakastin ja jääkaappi lämpinee jne. Et voi käyttää edes vessaa ilman sähköä!

Aina kyse ei ole edes sähkökatkosta vaan sähkön hinnasta. Olemme pari vuotta eläneet korkean sähkönhinnan aikaa, jossa pörssisähkön hinta on kivunnut pahimmillaan jopa 2,5 euroon per kilowattitunti. Tämmöiseen hinnannousuun ei kukaan olisi vielä uskonut 10 vuotta sitten, kun itse aloin ensimmäisen kerran haaveilla verkosta irtaantumista ja näin vain riskejä ympärilläni.

Jos olisin silloin avannut suuni, minua olisi pidetty ihan hulluna.

Ihmiset, joiden arki on rakennettu sähkön ympärille, elävät jatkuvasti kiristyvässä hirttoköydessä ja ovat äärimmäisen haavoittuvaisia kriisitilanteille ja hinnannousuille. Helpotusta ei ole luvassa, yhteiskunta sähköistyy ennätysvauhtia myös sellaisissa asioissa, joihin ei edes tarvittaisi sähköä.

On kuitenkin totta, että sähkö helpottaa ja tehostaa joitakin asioita. Muutamia esimerkkejä mainitakseni kannettava tietokone ja internet tietolähteenä, säilöminen pakastamalla ja valaistus. Näille en ole keksinyt vielä kovin järkevää korvaajaa vanhoista metodeista. Ainakaan vielä…

Tavoitteena riippumattomuus verkoista

Olen järkyttynyt kuinka sähköriippuvaisia olemme pienimmissäkin perusasioissa ja kuinka yhteiskuntaa sähköistetään entisestään ilmastonmuutoksen varjolla. Sähkö on ollut niin itsestäänselvä asia, että ihmiset ovat paniikissa heti kun sähköt ovat tunninkin verran poikki.

Oma off-grid ajatteluni lähtee taloudellisen näkökulman lisäksi varautumis-ajattelusta. Kuinka turvaan oman elämiseni tilanteessa, jossa vaikka koko maailma romahtaisi ympäriltä?

Kun ajatusta lähtee purkamaan, sitä kysyy itseltään: Mitkä ovat perusedellytykset hengissä selviämiselle?

Perusedellytyksiin ei kuulu puhelin, uusi käsilaukku, padelin harrastaminen tai hieno auto. Ihmisen hengissä selviämisen perusedellytyksiin kuuluu Ravinto, Lämpö ja Turva.

Lähde jalostamaan kysymystä pidemmälle: Miten minä voin turvata itselleni ravintoa, lämpöä ja turvaa ilman muiden apua? Mitä tehdä tilanteessa, jossa ruoka ei tulekkaan kaupasta, sähköä ei saa töpselistä, eikä vesi ei kulje hanassa?

Itse olen ratkaissut omia arjen toimintojani seuraavasti: (osa toteutettu, osa toteuttamisasteella)

  • Kompostoiva kuivakäymälä ( ei tarvetta viemäriverkolle )
  • Sadeveden keruu, oma kaivo ( ei tarvetta kunnalliselle vedelle )
  • Puilla lämpeävä torppa ( ei tarvetta sähkölämmitykselle )
  • Maakellari ( ei tarvetta jääkaapille )
  • Puuhella, nuotiopaikka, savustuspönttö ( ei tarvetta sähköhellalle )
  • Sähkölaitteiden minimoiminen ja pärjääminen aurinkopaneeleilla ( ei tarvetta sähköverkolle )
  • Osittainen omavaraisuus ruoan suhteen ( ei tarvetta käydä jatkuvasti kaupassa, ei tarvetta autolle)

Asiat varmasti kehittyy ja muotoutuu sitä mukaan, kun vuosia vierähtää ja omat arjen tarpeet tulee tutuksi. Niin pitkälle en aio verkosta irtautumista viedä, että luopuisin pankkitilistä tai terveydenhuollosta kokonaan, mutta toivon mukaan pääsen kehittämään elämäntyyliini jonkin verran vaihtotaloutta korvaamaan rahaliikennettä ja välttämään terveydenhuollon palveluja elämällä terveellisesti ja luonnonmukaisesti.

Jaa somessa

Kategoriat
Arkistot