Ekologisen minitalon rakentaminen halvalla

Pohdin pitkään, millaisen säänsuojan tiluksilleni toteutan. Ykkösprioriteetti oli isot ikkunat, jotta saan luontoa mahdollisimman paljon sisälle. Pienet neliöt, puulämmitys, kevyt rakenne. Mahdollisimman paljon kierrätys- tai luonnonmateriaaleja. Lisäksi se pitäisi olla rakenteeltaan monipuolisesti hyödynnettävissä useampaan käyttötarkoitukseen, kuten toimimaan kasvihuoneena, kurssitilana, vierashuoneena, jne.

Halusin rakennuksen, jonka voisi päästää pakkaselle, ilman että se turmelee rakenteet. Sen pitäisi olla mahdollisimman kevytrakenteinen, jotta se ei täytä virallisen asuinrakennuksen määritelmää. Kevytrakenteisuuden puolesta puhuu esimerkiksi se, että ikkunat ovat vain yksilasiset ja eristeiden paksuus vain max 10 senttiä. Rakennus ei sisällä juoksevaa vettä, fasiliteettejä kuten vessaa tai kiinteää ruoanlaittopaikkaa kuten sähköhellaa.

Sen jälkeen pohdin pitkään, mihin kohtaan sen tontillani sijoitan. Tontin parhaat paikat oli jo viety ja olin vielä epävarma, mitkä tontin hirsimökin ja saunan kohtalot olisivat. Päätin siis purkaa vanhan, notkollaan olevan liiterin.

Ehkä olisi ollut nopeampiakin tapoja purkaa, mutta sitkeänä sissinä en kutsunut traktoria kumoamaan pytinkiä alas, vaan purin koko höskän pelkällä sorkkaraudalla. Aikaa siihen meni viikko.

Liiteristä vapautuneet laudat saivan uuden elämän puuliiterin seininä ja kaikista huonokuntoisemmat toimivat polttopuuna. Jämähirren menevät kasvipenkkien laidoiksi ja polkujen varsille. Vanhat kattopäreet käytettiin polun pohjana. Ainoa jäte, mitä liiterin purusta syntyi, oli peltikaton alla ollut kattohuopa, jota ei oikein voinut uusiokäyttää mitenkään.

Maahan tuli sorapeti, jonka tiivistin kerros kerrokselta vanerin päällä hyppimällä. Alakehikko on painekyllästettyä lankkua, pohjalla on hiiriverkko. Lattiaan tulee tuulensuojapaperi ja kevyt kutteripuru-eriste. Eristepaksuus on 10cm. Tämän vuoksi lattia ei tarvinut massiivista pohjalaudoitusta, vaan verkko ja muutaman poikkilaudat jaksavat kannatella eristeen painon.

Rakentamisessa on käytetty pelkkiä käsityökaluja, kuten käsisahaa ja vasaraa. Ainoa sähkötyökalu on ollut akkuporakone, jolla ruuvattiin runko paikoilleen.

Rungossa ja ulkovuoressa on käytetty halpaa, vajaasärmäistä lankkua ja lautaa. Myös sisätilan lattialankut ovat vajaasärmäistä puutavaraa. Rakennuksen koko on 16 neliötä ja korkeus vaihteleen 2-2,5 metrin välillä.

Seinärakenne on seuraava: ulkovuoraus, ilmarako, tuulensuojapaperi, eristeenä olki, toinen tuulensuojapaperi, lautaseinä. Eristeen paksuus seinässä on 10 cm.

Kattorakenteen kanssa jouduin kantavuuden takia tekemään enemmän kompromisseja ekologisuuden kanssa: peltikatto, ilmarako, 50mm finnfoam, (sisäkattomateriaali toistaiseksi vielä auki?)

Syksy oli jo pitkällä ja rakentaminen oli jatkuvaa taistelua aikaa vastaan. Pakkaset hankaloittivat maalaamista ja ikkunat pitäisi saada paikalleen ennen sateita ja lumentuloa. Tässä kohtaa rakentaminen meni hankalaksi ja alkoi olla jatkuvia vastoinkäymisiä, mittavirheitä, hajonneita laseja jne. Olin itse myös aivan loppu sekä henkisesti, että fyysisesti.

Minulla oli isoja ikkunalaseja, jotka olin saanut ilmaiseksi. Rakensin niihin itse ikkunan pokat. Myös ovet ovat omaa käsialaa. Kieltämättä ne eivät tällä hetkellä ole maailman tukevimmat ja joudun käsittelemään niitä äärimmäisen varovasti. Harkitsen kaasujousien hankkimista oviin, ettei ne avaudu holtittomasti tuulen mukana ja mene hajalle.

Luonto tulee sisälle ikkunoista <3

En ole tarkkaan laskenut, paljonko rakentaminen on tullut maksamaan, mutta noin parin tonnin tienoilla mennään.

Rakennuksessa käytetyt kierrätys- ja luonnonmateriaalit:

 • Ikkunalasi (vanhasta kasvihuoneesta)
 • Peltikatto (puretusta liiteristä)
 • Suurin osa peltikattoruuveista
 • Ikkunapellit (löytyi puretusta liiteristä, maalattu uudestaan)
 • Kutterinpuru lattiaan (maksoi 100 €)
 • Olkieriste seiniin (haettu talliyrittäjältä, maksoi 50€)
 • Tuuliraon teossa käytetty kierrätysrimaa
 • Lämmitysmuotona toistaiseksi käytettynä hankittu telttakamina (50€)

Uutena hankitut materiaalit:

 • Ulkovuorauslauta, runkolankut, lattialankut, ikkunan ja ovien pokiin käytetty puumateriaali
 • Katon finnfoam-eriste
 • Tuulensuojapaperi
 • Aluskatemuovi
 • Naulat, ruuvit, saranat
 • Hiiriverkko
 • Perustusharkot
 • Piippu

Päivitän myöhemmin lisää kuvia, kun saan rakentamisen valmiiksi.

Jaa somessa

Kategoriat
Arkistot