Alle 50 euron asumiskustannukset kuukaudessa

Olen omistanut kiinteistöni nyt vuoden verran, joten kaikki pakolliset laskut ovat vähintään kertaalleen tippunut postiluukusta. Ajattelin tehdä pientä koostetta, mistä asioista asumiskustannukseni koostuvat tontilla.

Vuonna 2024 vuosittaiset asumiskustannukset näyttävät seuraavilta:

  • Kiinteistövero 50,69 €
  • Jätemaksu 78,80 €
  • Sähkön siirron perusmaksu 255 €
  • Sähkösopimuksen perusmaksu 60 €

Pakolliset kiinteät kustannukset yhteensä 444,49 € /vuosi > 37 € /kk

Kiinteistöllä ei ole muita pakollisia kustannuksia. Varsinaiseen sähkön kulutukseen menee alle 2 €/kk, vesi on ilmaista, käymäläjäte kompostoidaan ilmaiseksi ja lämmitykseen menevät puut tulevat omalta tontilta ainakin toistaikseksi. Ruoanlaittoon voi käyttää silloin tällöin kaasua, johon menee maks. pullo vuodessa, eli noin 20€.

Tulevaisuudessa on tarkoitus irtaantua sähköverkosta, jolloin pakollisista kustannuksista tippuu pois kaikki sähköön liittyvät kulut. Tämä tekee noin 300 euron säästön vuosittaisiin kustannuksiin, jolloin pakolliset vuosikulut ovat enää 120 euroa vuodessa, eli noin 10 euroa kuukaudessa.

Aurinkopaneelit maksavat itsensä todella nopeasti takaisin, sillä investointikustannukset ovat niihin noin 500€ (12/24V mökkisähköjärjestelmä) ja järjestelmän käyttöikä on useita vuosia. Sähkö, mitä paneeleilla saavutetaan riittää suurimman osan vuodesta.

Remontointiin ja rakentamiseen tulee kulumaan vielä jonkin verran rahaa, mutta nekin ovat enemmänkin investointeja kuin jatkuvia kustannuksia.

Jaa somessa

Kategoriat
Arkistot