2 tapaa hypätä pois oravanpyörästä

Oletko koskaan tuntenut, että elämäsi on kuin jatkuvaa pyörää, jossa pyörit ympyrää päivästä toiseen? Heräät aamulla, teet samat rutiinit, käyt töissä tai koulussa, suoritat tehtäviä, ehkäpä tavoittelet unelmiasi, ja sitten palaat kotiin vain toistaaksesi saman kaavan seuraavana päivänä. Tämä sykli voi tuntua turhauttavalta, ja moni meistä onkin joskus pohtinut, voisiko oravanpyörästä pois hyppääminen olla vaihtoehto?

Oravanpyörä on symboli nykypäivän kiireiselle elämäntyylille, jossa monet meistä pyrkivät jatkuvasti suorittamaan enemmän ja saavuttamaan enemmän. Se voi olla uran tavoittelu, materiaalisten tavaroiden kerääminen, sosiaalisen statuksen kohottaminen tai muiden odotusten täyttäminen. Vaikka nämä tavoitteet voivatkin olla merkityksellisiä, ne voivat myös viedä meiltä arvokasta aikaa ja energiaa, jättäen meidät tyhjän ja uupumuksen tunteen valtaan.

On tärkeää pysähtyä ja pohtia, mikä todella tekee meidät onnelliseksi ja täyttää meidän sielumme. Onko se jatkuva kilpailu ja suorittaminen vai tasapainoisen ja merkityksellisen elämän löytäminen? Usein oravanpyörästä pois hyppääminen edellyttää rohkeutta tehdä muutoksia omassa elämässä ja tarkastella asioita uudesta näkökulmasta.

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa

Oravanpyörästä hyppäämisen este on usein taloudellinen. Ihmisellä ei ole varaa jättää ”kahdeksasta neljään”-elämää taakse tai edes vähentää töitä. Niinpä myös ratkaisu ongelmaan liittyy rahaan. Sinun täytyy joko:

a) Hankkia enemmän rahaa passiivisilla tulomuodoilla

Täysin passiivisia tulomuotoja ei ole olemassakaan. Jokainen rahan ansaitsemiskeino vaatii jonkin verran töitä. Mutta sinun on mahdollista pyrkiä tekemään jokin työ vain kerran ja sen jälkeen nauttia rahavirrasta. Tämmöisiä mahdollisuuksia sinulle tarjoaa sijoittaminen, erilaiset myyntiartikkelit yrittäjänä, kuten digituotteet tai jonkun kuukausimaksullisen palvelun kehittäminen, affiliatemarkkinointi jne. Mikään näistä harvemmin on oikotie onneen, vaan vaatii usein jopa muutaman vuoden pohjatyön, että työ alkaa tuottaa hedelmää eli fyffeä.

b) Pienentää omia menoja mahdollisimman pieneksi

Tämä on kaikista helpoin toteuttaa, mutta se vaatii suunnattoman paljon omalta mukavuusalueelta poistumista ja uudenlaista ajattelutapaa. Sinun tulisi päästää irti FOMO -ilmiöstä (fear of missing out = pelko jäädä jostain paitsi) ja löytää sisältäsi halu kuluttaa mahdollisimman vähän. Oppia pärjäämään sillä mitä on, eikä haluta jatkuvasti jotain lisää.

Omien kulujen pienentäminen vaatii myös jonkin verran tuuria, esimerkiksi asumisen suhteen. Edullisia asumisratkaisuja on melko vähän tarjolla, varsinkin jos haluaa asua omassa rauhassa. Myös perhetilanne määrittelee jonkin verran, missä voi asua niin, että se olisi jollain tapaa kaikille mukavaa ja inhimillistä.

Valitse jompi kumpi, mutta voit myös valita molemmat

Itse toteutan omassa oravanpyörässä irtaantumisessani molempia tapoja.

Minulla on passiivisia tulonlähteitä, joita olen kerryttänyt muutaman vuoden ajan. Tällä hetkellä noin 20% tuloistani koostuu rahasta, joka kilahtaa tilille tekemättä mitään. Työ on jo kerran tehty, eikä sitä tarvitse tehdä toisten.

Tämän lisäksi olen minimoinut omia kustannuksiani radikaalisti. Se ei ole helppoa ja olen edelleen melko kivisellä tiellä, mutta kuukausittainen budjetti näyttää vihreältä, eli oikealla tiellä ollaan. Homman juju on kiinteissä kustannuksissa. Mitä pienemmät sinulla on säännöllisenä toistuvat kustannukset, joiden suuruuteen ja hankintaan et juurikaan voi vaikuttaa, sitä enemmän sinulla jää pelivaraa tienaamiseen ja säästämiseen ja pääset nauttimaan ”hupirahasta”

Jaa somessa

Kategoriat
Arkistot