Vähemmän, mutta laadukkaampaa – Minimalistin mietteitä

Olen harrastanut minimalismia jo kymmenen vuotta eli kauan ennen kuin siitä tuli muoti-ilmiö ja sisustustrendi. Minulle minimalismi edustaa tehokkaampaa ja vapaampaa arkea, jossa jokaisella tavaralla on joku käytännöllinen funktio.

Mitä hyötyä minimalismista on?

Raha: Joskus vuosia sitten lähdin kaupungille shoppailemaan kerran kaksi kuukaudessa. Ostin vaatteita, joita käytin kerran. Ostin lapselle kasoittain leluja. Koti oli täynnä hienoja koriste-esineitä ja erilaisia drinkkilasejakin piti olla iso kokoelma, jos joskus illanistujaisissa niitä sekoittelisi (koska olen järjestänyt illanistujaiset, en varmaan ikinä?). Olin malli-esimerkki tyhmästä kuluttajasta, joka ei juuri välittänyt maapallon tilasta, halpamaiden työntekijöiden työoloista tai omasta taloudellisesta tilanteestaan.

Nykyään en osta asioita kuin tarpeeseen, mutta pystyn ostamaan laadukasta ja toimivaa. Ostamani tuotteet ovat arvoltaan usein satasia kuin kymppejä, koska panostan siihen, että tuote on just eikä melkein. En osta luksusta tai merkkituotteita, minua ei kiinnosta ostaa asioita vain tietyn merkin vuoksi. Ostan laatua ja käytännöllisyyttä, oli se sitten mitä merkkiä tahansa.

Sijoitan asioihin, joilla tienaan tai säästän rahaa. Olen esimerkiksi ostanut yleisesti ajateltuna kalliin läppärin (900€) ja puhelimen (1400€), koska ne ovat minun työkaluja, jotka tuottavat minulle rahaa. Sen lisäksi olen panostanut mm. retkeilyvälineihin (esim makuupussi 350 €, rinkka 170€), koska ne mahdollistavat minulle matkustamista ilman kalliita hotelliöitä. Tällöin niihin sijoitettu summa säästää minulta rahaa.

”Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa”. Ostan mielummin yhden kunnollisen, kuin kymmenen jatkuvasti hajoavaa.

Toisin kuin yleisesti luullaan, alemyynnistä ostettu tuote ei automaattisesti ole säästötoimenpide, ellei tuote ole oikeasti tarpeellinen. Harkitsen monia ostoksiani pitempään kuin viikon ja hyvin usein jätän asian ostamatta.

Aika: Minimalistisuus säästää aikaa. Kun ei ole tavaraa, ei ole siivottavaa. Kun ei omista mitään, ei ole huollettavaa tai ylläpidettävää. Voit vaan ottaa ja lähteä. Omaisuutesi kulkee helposti mukana tarvittaessa. Kun ei omista mitään, ei ole ylläpitokuluja, jolloin eläminen maksaa vähemmän rahaa ja sinun ei tarvitse tehdä niin paljoa töitä.

Ekologisuus: Totuus on, ettei maapallo kestä tapaamme kuluttaa. Olen äärimmäisen huolissani tulevaisuudesta, luontokadosta ja sääolosuhteista. Minimalismin avulla hiilijalanjälkeni pysyy tavallista kuluttajaa huomattavasti paljon pienempänä, silti ulkoisesti olen ihan tavallinen ”normikansalainen” kuin kaikki muutkin. Tykkään kierrättämisestä ja tuotteiden uusiokäytöstä. Korjaan rikkinäistä ja lisään niiden elinaikaa jopa vähän kyseenalaisin keinoin (taisin vetää kaksi vuotta jeesusteipillä korjatulla puhelinkotelolla).

Yrittäjyys, markkinointi ja minimalismi

Kieltämättä tiedän, että ajatus on hyvin ristiriitainen ja olen asian kanssa paininut useita vuosia. Kuinka voin olla hyvä myyjä, auttaa muita yrittäjiä myymään ja markkinoimaan paremmin ja samalla itse olla minimalisti, sekä jonkin sortin ”anti-kuluttaja”?

Minimalismi ei lopulta tarkoita kulutuksen nollaamista. Minimalistikin kuluttaa, mutta tietoisesti ja harkiten.

  • Kiinalaisen polyesterikerraston sijaan kotimainen villa-silkkikerrasto
  • Ulkomaalaisten ketjuliikkeiden sijaan kotimainen pienyrittäjä aina kuin mahdollista
  • Laadukas ja aikaa, sekä kulutusta kestävä tuote lyhyiden trendituotteiden sijaan
  • Osta harvemmin, mutta laadukasta ja vähän kalliimmalla

En voi pelastaa koko maapalloa, mutta ainakin voin tehdä oman osani. Siispä kannan oman korteni kekoon ja pyrin julistamaan suomalaisen yrittäjyyden ilosanomaa. Meillä yrityksissä pääsääntöisesti panostetaan jo hyvin kiertotalouteen ja ympäristölakimme suojaavat herkkää luontoamme. Koen myös, että on ekologisempaa ostaa lähituotantoa, kuin roudata tavaraa ympäri maailmaa.

En aina minäkään pääse valitsemaan ostoskoriini kotimaassa valmistettua tuotetta, meiltä kun on monelta osin valmistus siirtynyt ulkomaille. Mutta ainakin pyrin ostamaan suomalaiselta yritykseltä suoraan kivijalasta (en oikeastaan ikinä osta mitään verkkokaupoista).

Jaa somessa

Kategoriat
Arkistot