paljasjalkakengät

Testissä paljasjalkakengät – kokemuksia erämaasta

Kaupallinen yhteistyö Lakeuden Paljasjalkakenkäkauppa >

Olin tutkaillut mielenkiinnolla paljasjalkakenkiä jo pari vuotta, koska olin kuullut niistä valtavan paljon hyvää. Mutta koska käytän vanhat kengät aina loppuun, en ollut päässyt tutkimuksissani vielä kovin pitkälle. Lakeuden Paljasjalkakenkäkaupasta otettiin kuitenkin minuun yhteyttä ja pääsin testaamaan paljasjalkakenkiä käytännössä.

Mikä on paljasjalkakenkä?

Paljasjalkakengät ovat ohutpohjaiset kengät, jotka sallivat jalan luonnollisen askeleen ja asennon. Kengissä on usein leveä lesti ja leveä varvastila, joka sallii varpaiden levittyä ja isovarvas pääsee toimimaan luonnollisesti. Pohja on tasainen ja kannaton, eikä kengissä ei ole ylimääräistä tukea tai iskunvaimennusta. Kengät ovat perinteisiä kenkiä huomattavasti kevyemmät, taipuisammat ja kiertävämmät, sallien jaloille vapaan liikkuvuuden.

Paljasjalkakengät vahvistavat alaraajojen lihaksistoa, aktivoi jalan pienempiäkin lihaksia ja lisäävät verenkiertoa. Ohuen pohjan läpi tuntuvat kivet tavallaan myös hierovat jalkapohjan akupainantapisteitä. Kun lihaksisto oppii toimimaan oikein, jalat kestävät paremmin rasitusta ja turvotus vähenee. Paljasjalkakengillä koko vartalon asento paranee, sekä pohkeiden ja reisien lihaskireydet katoavat hiljalleen. Tämä voi auttaa myös, polvi-, lantio-, ja alaselkäkipuihin.

Oletko koskaan tiennyt, että varpaatkin ovat osa kävelyä ja juoksua? Minä en, sillä ne on ollut niin tiiviisti pakattuna aina paksuun lenkkariin. Paljasjalkakengät saavat myös varpaat tekemään töitä!

Kenelle paljasjalkakengät sopivat?

Paljasjalkakengät sopivat lähes kaikille terveille ihmisille, lapsesta vaariin. Ihmisen luontainen tapa kävellä on ns. maata pitkin eli avojaloin tai hyvin ohueen suojaan jalat käärien. Paljasjalkakenkä vaatii totuttelua ja ensimmäiset kävelyt voivat vastata samankaltaista tunnetta, joka tulee kuntosalille ekan kerran mentäessä. Joka paikkaa kivistää, mutta hyvällä tavalla > Lihakset tekee hommia. Jalkojen lihaksien sopeuduttua uuteen työskentelyyn, myös kipu vähenee ja askel kevenee.

Ihan kaikille paljasjalkakengät eivät välttämättä sovi. Esteenä voi olla jalkaterien tai alaraajojen toiminnallinen häiriö tai rakenteellinen poikkeama. Myös diabeteekseen liittyvä jalkaterän tunnonpuutos voi olla haitata paljasjalkakengän käyttöä. Paljasjalkakenkiä ei suositella myöskään jos sinulla on esimerkiksi kivulias nivelrikko jalkaterässä tai reuman aktiivinen tulehdusvaihe. Mikäli olet epävarma omasta tilanteestasi, kannattaa konsultoida terveydenhoidon ammattilaista.

Omia kokemuksiani paljasjalkakengistä

Valitsin paljasjalkakengiksi Leguano Beatin, sillä se sopi parhaiten omalle jalan muodolleni. Kyseinen kenkä on kevyt ja hyvin hengittävä, joka sopii loistavasti omaan kesäkäyttööni, johon en kaipaa vedenpitävyyttä. Pohja oli ohuudesta huolimatta hyvin pehmeä ja ensimmäiset askeleet asfaltilla tuntuivat hattaroilta ja vaahtokarkeilta.

Otin kengät myös testiin Käsivarren erämaahan Kalottireitille. Polku on hyvin vaihtelevaa, pääosin kiveä ja soraa aina isosta louhikosta pienempään rakkakivikkoon ja yksittäisiin kiviin. Paikoin on myös kosteaa suopohjaa. Vesistöjä en tällä kertaa ylittänyt. En ehtinyt sisään ajaa kenkiä ja totuttaa jalkojani paljasjalkakenkiin ennen reissuja, joten kokeilu lähti hyvin varovaisesti liikenteeseen.

Käytin kenkiä pääsääntöisesti leirikenkinä. Paljasjalkakengät olivat ihanat vetää jalkaan maastojuoksukengissä turvonneisiin jalkoihin 20 kilometrin vaeltamisen jälkeen. Tein kengillä myös pieniä iltakävelyitä valokuvaillen lähiympäristöä. Ohut pohja antoi jalan tuntea pienet kivet ja oksat, joka toimi samalla eräänlaisena jalkahierontana. Turvotus väheni huomattavasti paljon nopeammin, kuin normaalissa lenkkarissa.

Pohjassa oli yllättävän paljon pitoa, eikä ne lähtenyt liukumaan kosteallakaan kivellä. Koska pohja antoi jalan taipua enemmän, jalan pohjan oli mahdollista ottaa laajemmalta pinta-alalta kiinni kiveen. Ainoa miinus tästä ominaisuudesta tuli silloin, kun piti tasapainotella hyvin teräväkärkisen kiven päällä. Siinä missä kovempi pohja tekee eräänlaisen tasaisen laudan jolla tasapainotella, paljasjalkakengän pohja antaa jalan taipua kiven ympärille ja se voi tottumattomalle olla hyvin epämielyttävä tai kivuliaan tuntuinen aluksi.

Päivitys: 5 kk käyttökokemus takana

Olen aivan rakastunut näihin kenkiin ja on hankala kuvitella enää palaamista takaisin tavanomaisiin tennareihin arkikäytössä <3 Olen käyttänyt näitä lähes kaikkialla, paitsi litimärällä suolla. Poluttomat mustikkametsät, märät pitkospuut, pitkät työpäivät seisten, kaupungilla, lenkillä, you name it. Jalat eivät väsy enää niin paljon ja selkä tykkää.

Plussat:
+ Monipuolinen kenkä: toimii asfaltilla, kuivassa ja pehmeässä maastossa, sekä pyöreähkössä kivikossa ja sorapolulla
+ Jalalla on tilaa, ei puristavaa fiilistä päkijällä tai varpailla
+ Todella kevyt ja hengittävä, pehmeä astua.
+ Mukavan rullaava juosta
+ Antaa jalan ja kropan toimia luonnollisesti, vahvistaa myös pienempiä lihaksia
+ Hyvä pito. Ei ollut liukas edes märällä pitkospuulla.
+ Kuivuu nopeasti

Miinukset:
– Ensimmäiset kokemukset terävällä kivikolla olivat haasteelliset. Vaatii totuttelua.
– Matala pohja päästi heti pienenkin veden sisään. Voi yllättää, jos on tottunut aina parin sentin pohjiin.
– Itse käytän yleensä yksiä kenkiä koko vuoden ympäri. En kuitenkaan usko tällä kenkämallilla pärjääväni talvea.

Oletko Sinä kokeillut jo paljasjalkakenkiä? Mitä pidit?

Jaa somessa

Kategoriat
Arkistot