Yrityksen kirjanpito ja verotus pähkinänkuoressa

Yrityksen kirjanpito ja verotus pähkinänkuoressa

Kirjanpito ja verotus ovat asioita, jotka koskevat jokaista yrittäjää toimialasta tai yrityksen kokoluokasta riippumatta. Koska aiheet kulkevat melkolailla käsi kädessä, niitä käsitellään tässä artikkelissa yhdessä.
Mitä yrityksen kirjanpito ja verotus tarkoittavat käytännössä?

kirjanpito

Kirjanpito

Yksinkertaisimmillaan kirjanpito tarkoittaa yritystoimintaasi liittyvien tulojen ja menojen kirjaamista. Kirjanpito on jokaisen yrittäjäksi ryhtyvän pakollinen velvoite, joka on järjestettävä kuntoon, joko tekemällä itse tai ostamalla palvelu tilitoimistolta (suositellaan).

Kirjanpito kertoo yrityksesi taloudellisen tilan ja sen perusteella maksetaan yritystoiminnastasi koituvat verot.

Yritysmuodostasi riippuen kirjanpidossa on erilaisia käytännön vaatimuksia ja toimenpiteitä. Esimerkiksi toiminimiyrittäjä saa tehdä kirjanpitoa yksinkertaisena tietyin edellytyksin, kun taas osakeyhtiöltä vaaditaan aina kahdenkertaista kirjanpitoa.

Yksinkertainen kirjanpito= merkitään saadut tulot sekä maksetut menot, korot ja verot. Kirjanpito aina maksuperusteista eli menot ja tulot kirjataan sille päivälle, jona maksu tapahtuu.
Kaksinkertainen kirjanpito= kirjaus tehdään kahdelle eri tilille; jokaisen tapahtuman yhteydessä merkitään sekä mistä raha on otettu että minne se on laitettu. Kirjanpito voi olla suoriteperusteista, jolloin tapahtuma kirjataan, kun tuote tai palvelu on luovutettu tai vastaanotettu.

Paljonko kirjanpito maksaa?

Kirjanpidon hintaan vaikuttaa se, mitä hinnoitteluperustetta käytetään. Hinta voi olla kiinteä kuukausimaksu, tuntiveloitus tai perustua tositteiden määrään. Monesti kirjanpidon hinta voi koostua myös näiden yhdistelmistä, kuten kiinteästä hinnasta + ylimenevistä tositteista tai muusta selvittelystä johtuvaa tuntiveloitusta.

Tosite= Kuitti, lasku, tiliote, matkalasku, vakuutussopimus, rahtikirja, liiketilan vuokrasopimus tms laskunomainen dokumentti.

Yrityksesi toiminta, tositteiden määrä ja laatu määräävät sen, mikä hinnoittelumalli olisi omalle yrityksellesi kaikista parhain. Hinnoitteluun vaikuttaa myös mahdollinen tilinpäätös (osakeyhtiöt) sekä yrittäjän puolesta tehty veroilmoitus.

Myös kirjanpidon hoitaminen paperisesti tai sähköisesti vaikuttaa sen hintaan. Sähköinen kirjanpitojärjestelmä voi olla edullinen itsessään, mutta vaatii pankista konekieltä ”puhuvan” yritystilin, joka voi nostaa kokonaishintaa kalliimmaksi, kuin perinteisesti paperilla työskentelevä kirjanpitäjä.

Kirjanpidon hinnoitteluun voit vaikuttaa myös itse omalla toiminnallasi. Toimita kuitit järjestysessä, äläkä unohda toimittaa tositteita. Vältä mahdollisuuksien mukaan laskuttamasta pieniä yksittäissummia samalta asiakkaalta, vaan pyri kokoamaan useampi maksu samalla tositteelle, mikäli se vain on käytännöllisesti ja ajallisesti mahdollista.

Tuntihinnoittelu kirjapitäjällä lähtee noin 45-50 eurosta ylöspäin.
Kiinteä kuukausimaksullinen kirjanpito lähtee noin 60 eurosta ylöspäin
Tositekohtainen hinnoittelu lähtee noin 1 -2 eurosta / tosite riippuen, onko hinnassa lisäksi jokin tietty kiinteä kuukausihinta mukana

Voiko kirjanpidon tehdä itse?

Käytännössä kysymys on sama, kuin olisit itse ammattitaitoinen ompelija ja joku sanoisi sinulle itse osaavansa myös ommella. Totta kai se onnistuu, mutta jälki ei ole välttämättä yhtä laadukasta.

Kirjanpitoon liittyy paljon lainalaisuuksia ja verotuksellisia näkökohtia. Lisäksi lainsäädäntö muuttuu jollain tavalla liki vuosittain. Tavallisen yrittäjän on hankala pysyä asioista perillä oman yritystoimintansa pyörittämisen lomassa.

Sivutoiminen toiminimiyrittäjä, joka ei kuulu arvonlisäverotuksen piiriin, voi hoitaa yrityksensä kirjanpidon vielä helposti itse. Samoin myös arvonlisäverovelvollinen yrittäjä, jolla ei ole juuri suuria hankintoja tai isoa tositekertymää. Kaikkien muiden yrittäjien suositellaan vakavasti harkitsemaan kirjanpitäjän ottamista.

TOSIELÄMÄN ESIMERKKI:
Allekirjoittanut itse ajatteli tehdä oman kirjanpitonsa ensimmäisenä yrittäjävuotenaan. Kuitenkin erilaiset ilmoitukset alkoivat olla myöhässä ja jotain lukuja oli pakko alkaa saamaan verottajalle. Hätäisesti ilmoitetut verotiedot tuntuivat olevan väärin ja seuraavat ilmoitukset jo painoivat päälle. Ulkoistin kirjanpidon ja sovimme kirjanpitäjän tarkastavan myös edellisen vuoden ja tekevän siihen muutoksia, mikäli tarvetta ilmenee. Kirjanpitäjä sai minulle yli 2000 euron alv-palautukset, joita en itse osannut vähentää. Kirjanpitäjä maksoi itsensä takaisin jo kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

Kannattaa laskea, säästätkö kuitenkaan 50-100 euroa tekemällä kirjanpidon itse? Sen, minkä ammattitaitoinen kirjanpitäjä tekee tunnissa, sinulta saattaa viedä aikaa 10 tuntia, etkä ole välttämättä senkään jälkeen varma, menikö laskelmat oikein.

Verotus

Kun yrityksesi kirjanpito on hoidettu, tulee eteen toiminnasta maksettavat verot, jotka tilitetään valtiolle. Näitä maksetaan kirjanpitoosi perustuen.

Erilaisia veroja ovat:

  • Arvonlisävero
  • Ennakkovero (yhteisövero osakeyhtiössä)

Seuraavaksi käydään läpi, mitä nämä eri verolajit tarkoittavat ja miten niitä maksetaan ja kuinka paljon. Tarkemmat yrityksen verotukseen liittyvät tiedot saat vero.fi -sivuilta

Arvonlisävero

Yrityksesi on arvonlisäverovelvollinen, kun liikevaihtosi ylittää 15 000 euroa vuodessa (2021).

Arvonlisävero on kulutusvero, joka maksetaan myymistäsi palveluista tai tuotteista. Vero lisätään tuotteen verottoman myyntihinnan päälle, se laskutetaan asiakkaalta ja tilitetään valtiolle. Yritys toimii siis veron välikätenä, eikä vero ole koskaan ns. yrityksen/yrittäjän rahaa.

Kun ostat yrityksellesi tuotteita tai palveluita, niiden hinta sisältää myös arvonlisäveron, jonka voit vähentää myymiesi tuotteiden tai palveluiden arvonlisäverosta. Tämä siis vähentää valtiolle tilittämäsi veron määrää.

Arvonlisäveron ulkopuolelle jäävät mm.

  • terveyden- ja sairaanhoitopalveluiden myynti,
  • postipalvelut,
  • ammatillinen ja yleissivistävä koulutus,
  • sosiaalihuollon palvelut,
  • kiinteistöjen tai osakehuoneistojen vuokraus tai myynti sekä
  • vakuutus- ja rahoituspalvelut.

Yleinen arvonlisäverokanta on 24%, joka koskee suurinta osaa tuotteita tai palveluita.

14% alennetun verokannan piiriin kuuluvat elintarvikkeet, rehut ja ravintolapalvelut.

10 % alennetun verokannan piiriin kuuluvat mm. kirjat, lehdet, lääkkeet, liikunta, kulttuuri ja majoituspalvelut.

 

Arvonlisävero tilitetään valtiolle joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain, riippuen yrityksesi liikevaihdosta. Arvonlisäveroilmoitukset voi tehdä OmaVerossa sähköisesti. Mikäli liikevaihtosi jää alle 30 000 euroa vuodessa, voit olla oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen.

Ennakkovero

Yritykset maksavat tuloksestaan ennakkoveroa. Tulos muodostuu yrityksen tulojen ja menojen erotuksesta.

Yrittäjän ennakkovero vastaa työntekijän ansiotuloveroa. Siinä missä työntekijästä veroa maksetaan kuukausittain palkasta riippuen, yrittäjä itse arvioi oman ansiotulonsa koko vuodelle, josta lasketaan kuukausittainen veroennakko. Sen kannattaa olla mahdollisimman realistinen, sillä liian korkea arvio vuositulosta johtaa kohtuuttoman korkeisiin kuukausimaksuihin ja vastaavasti liian matala vuositulo johtaa jälkiveroihin, eli mätkyihin.

Ennakkoveron suuruus vaikuttaa maksuerien lukumäärään. Eriä on joko 2, 3, 6 tai 12 vuodessa ja ne ovat yhtä suuria. Pienin määrättävä ennakkovero on 500 euroa. Tätä pienemmistä summista vero lasketaan vasta lopullisessa verotuksessa.

Osakeyhtiössä ennakkoveroa vastaa yhteisövero, joka on kiinteä 20 % tuloksesta. Mikäli olet yksinyrittäjä osakeyhtiössä, kannattaa huomioida verotusasiat, kun pohdit, kannattaako rahaa nostaa yrityksestä ulos palkkana vai osinkoina. Palkka vähentää yrityksesi tulosta, jolloin maksat vähemmän yhteisöveroa. Mutta palkan vuositulojen ylittäessä noin 30 000 euroa, menee palkasta enemmän ansiotuloveroja kuin mitä yhteisövero olisi, joten voi tulla edullisemmaksi nostaa sen jälkeen loput vähemmän verotettuina osinkoina.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *