Yrityksen kannattavuuslaskelmat – Huomioi nämä!

Yrityksen kannattavuuslaskelmat – Huomioi nämä!

Yrityksen kannattavuuslaskelmat – Mitä niillä tarkoitetaan? Miksi ne ovat niin tärkeät yritystä perustaessa?
Kannattavuuslaskelmat ovat ehdottoman tärkeä jokaiselle aloittavalle yrittäjälle, eikä kannattavuuden lukuja sovi unohtaa myöhemminkään. Ilman laskelmaa yrittäjä ei pysty määrittelemään mm. liikevaihtotarvetta. Liikevaihtotarve auttaa arvioimaan realistisesti, että jääkö yritystoiminnasta tarpeeksi voittoa elättääkseen yrittäjän päätyönä.

kirjanpito

Yrityksen kannattavuuslaskelmiin on syytä paneutua huolella ja käyttää niihin reilusti aikaa. Laskelmissa kannattaa ottaa huomioon myös erilaisia skenaarioita – mitä jos yritystoiminta keskeytyy pieneksi ajaksi tai entä jos yrittäjä sairastuu? Tuottaako yritys sen verran ylimääräistä, että sillä on mahdollisuus puskuriin pahan päivän varalle?

Laskelmiin on syytä suhtutua vakavasti. Mikäli yritystoiminta näyttää paperilla kannattamattomalta, se on todennäköisesti sitä myös oikeassa elämässä. Käytännössä kaikki ideat ovat tässä maailmassa jo keksittyjä, mutta monesti sille on syynsä, miksi jotain ei ole lähdetty toteuttamaan.

Kannattavuuslaskelmassa listataan kuinka paljon
yrityksellä on kuluja ja kuinka paljon pitäisi myydä. Laskelmaan kannattaa laittaa
kaikki yrityksen kulut. Esimerkiksi:

  • palkkakulut sivukustannuksineen.
  • toimitilakulut (esim, vuokra, sähkö, netti, siivous, toimistotarvikkeet, toimitilavakuutukset).
  • muut kulut (esim puhelin, markkinointi, auto, kirjanpito).
  • lainan korot (huom. lainan lyhennys ei ole kulu).
  • ostetut tuotteet / palvelut (ne palvelut ja tuotteet, joita myydään eteenpäin).

 Kulurakenne vaihtelee yritystoiminnasta riippuen. Ota laskelmissa huomioon myös verot.

Kannattavuuslaskelmat - mihin niitä tarvitaan?

Yrityksen kannattavuuslaskelmat auttavat hahmottamaan, mitä kaikkia kuluja toimintaan liittyy sekä minkä suuruisella kokonaismyynnillä ne katetaan ja tehdään haluttu tulos.

Tarvitset kannattavuuslaskelmia myös hakiessasi rahoitusta, esimerkiksi sijoittajalta tai pankista. Laskelmat antavat rahoittajalle tärkeää informaatiota rahoituksen kannattavuudesta ja riskeistä. Tarvitset laskelmia myös hakiessasi yritystukia, kuten esimerkiksi starttirahaa.

Kuten alussa on mainittu, kannattavuuslaskelmaan ei kannata yrityksen perustamisen jälkeen kokonaan unohtaa myöhemminkään. Voit esimerkiksi päätyä tilanteeseen, jossa rahat eivät riittäneet, tulos on pienentynyt tai kulut ovat kasvaneet. Rahoituslaskelmaa verratessa todellisiin kuluihin selvität, mikä liiketoiminnassa on muuttunut alkuperäisiin suunnitelmiin nähden.

Huomioi nämä kannattavuuslaskemien tekemisessä

Pyri laskelmissasi inhorealistisuuteen. Laske ennemmin menot yläkanttiin ja tulot alakanttiin. Mikäli laskelmat näyttävät edelleen olevan reilusti voiton puolella oman palkkasi jälkeen, voi yritykselläsi olla hyvät mahdollisuudet menestyä. Lisäksi mahdollistat ylimääräisellä rahalla varakassan keräämisen pahoja päiviä varten.

Kannattavuuslaskemien mukaan kannattaa liittää myös rahoitus- investointi- ja käyttöpääomalaskelmat.

Investointilaskelma on lista yrityksen kuluista ennen toiminnan aloittamista. Tärkeää on, että kaikki mahdolliset kustannukset tulee laitettua listaan.

Käyttöpääomalaskelma kertoo kuinka paljon rahaa on oltava yritystoiminnan aloittamiseksi. Se kannattaa laskea yleensä 1-3 kuukaudelle, jotka hyvin todennäköisesti ovat kuukausia, jolloin tuloja ei ole aloittavalla yrittäjällä vielä yhtään. Käyttöpääoman tarpeen aloittava yrittäjä voi tehdä laskemalla kuukausittaiset kustannukset ja kertomalla sen kuukausien määrällä.

Rahoituslaskelma kertoo mistä ja kuinka paljon hankitaan rahoitusta yritystoiminnan aloittamiseen. Muista että starttiraha ei ole yrityksen rahoitusta, vaan se on tarkoitettu yrittäjän henkilökohtaiseen elämiseen.

Hyvät laskelmapohjat löydät mm. Uusyrityskeskuksen sivuilta >

Lataa itsellesi ilmainen liiketoimintasuunnitelma-pohja

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *