Tyrni on upea oranssin värinen marja, jossa on kirpakka hapan maku. Sen kerääminen on haastavaa kasvin piikikkyyden vuoksi. Tyrniä kasvaa Suomessa luonnonvaraisena Ahvenanmaalla sekä pohjanlahden rannikoilla, mutta sitä voidaan kasvattaa myös omassa puutarhassa. Tyrnin kasvatus vaatii sekä emi- ja hedetaimia.
Tyrnin käyttö
Tyrni on monipuolinen kasvi, jonka marjat ovat todellisia c- ja e-vitamiinipommeja. Marjoista voi tehdä mehua ja hilloja. Tyrnin siemenistä puristetaan öljyä. Kirpeitä marjoja voi syödä myös sellaisenaan esimerkiksi aamupuuron joukossa.
Tyrni sopii loistavasti kermaisten jälkiruokien, kuten pannacotan, juustokakun tai jäätelön pariksi.
Tyrnikiisseli
3 dl tyrnimehua
1 l vettä
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan hiljalleen sekoitellen, kunnes seos sakenee. Varo polttamasta pohjaan. Lisää tarvittaessa vettä. Valmis tyrnikiisseli on paksuhkoa, mutta juoksevampaa kiisseliä on helpompi valuttaa esimerkiksi jäätelön päälle.