Arjen parempia valintoja suomalaisen luonnon ja yrittäjyyden puolesta

Jokainen tehty ostopäätös on arvovalinta ja me yksilöt ohjaamme omalla toiminnallamme myös yrityksien arvomaailmaa, sillä yritykset tuovat markkinoille vain sitä, mikä menee kaupaksi.

Kotimaiselta toimijalta ostaminen luo työpaikkoja Suomeen, sekä pienentää ympäristökuormaa monella eri tavalla. Jos kulutat, kuluta viisaasti – anna tukesi vastuulliselle, kotimaiselle toimijalle.

Alla henkilökohtainen listani yrityksistä, joiden tuotteilla teet vastuullisempia kulutusvalintoja arjessasi. Jokaisella listalla olevan yrityksen tuotteista minulla on henkilökohtaista kokemusta ja voin sydämellisesti suositella niitä eteenpäin. Tälle listalle ei pääse rahalla.

Näitä yrityksiä suositelen

Kotimainen pienyrittäjä, joka valmistaa käsityönä tattariakanatyynyjä sekä joogabolstereita mahdollisimman ekologisesti zerowaste-periaatteella. 

Valmistuksessa käytetään kierrätys- ja uusiokäyttökankaita aina kun mahdollista. Kankaat ja muut ompelutarvikkeet (napit, langat, merkit), villa- ja puuvillalangat neulontaan ja virkkaukseen sekä tyynyjen täytemateriaalin yritys hankkii kotimaisilta yrittäjiltä ja Euroopasta.  Tyynyjen täytteenä käytetty tattariakana on elintarvikelaatuista, ekologista ja hankitaan Virosta tai muualta Euroopasta.

Jaatukauppa kierrättää uudelleen myös kaiken mahdollisen pakkausmateriaalin, kuten pahvilaatikot, niiden täytteet, käärepaperit jne. 

Tattariakanatyyny on pelastanut minun yöuneni ja vähentänyt niska- ja hartiavaivoja.

Tutustu Jaatukauppaan

Kudokko on oululainen pienyritys, joka valmistaa pellavaneuleita zerowaste-periaatteella käsityönä. Yrityksen tavoitteena on, että yksi laadukas pellavavaate korvaa neljä huonolaatuista vaatetta.

Tällä hetkellä tuotanto ei kuluta edes sähköä, sillä neuleet syntyvät koneella manuaalisesti. Kudokko-neuleen valmistusprosesissa syntyy jätteenä vain muutama langanpätkä per tuote. Mitään muuta jätettä tuotteiden valmistuksessa ei synny. Tuotteet valmistetaan lähinnä tilausten perusteella ja asiakkaalla on mahdollisuus toivoa tuotteeseen pieniä muutoksia. Näin tuotehävikkiä ei pääse syntymään ja vaate istuu kantajalleen. 

Neuleet käyvät viimeistyspesussa ja pesuaineena Kudokkossa käytetään suomalaisen pienyrityksen myrkyttömiä, luontoa kuormittamattomia pyykinpesuaineita.

 

Tutustu Kudokkoon

Elsan Ekopaja valmistaa kotimaisena käsityönä valmistettua ekologista palasaippuaa, kosmetiikkaa ja siivoustuotteita.

Ekopaja suosii lähituottajien raaka-aineita, korkeaa kotimaisuusastetta ja palmuöljyttömyyttä. Sen lisäksi valmistuksessa panostetaan tuotteiden vedettömyyteen, muovijätteen minimointiin ja säilöntäaineettomuuteen. Monet heidän käyttämistään raaka-aineista ovat heidän itsensä tuottamia, kuten porkkana, kehäkukka, silkkitipun munat. Sen lisäksi tuotannossa käytetään suomalaisen luomutilan vuohenmaitoa, rypsiöljyä ja lampaanvillaa.

Omat henkilökohtaiset suosikkini ovat vaelluksilla ovat Elsan Ekopajan retkeilijän palasaippuat, joiden päässä on naru kuivumaan laittamista varten. Käytössäni on myös Mamman Mansikkamaito ja Mustikkametsä-saippuat, sekä mökkielämään sopiva tervasaippua.

Tutustu Elsan Ekopajaan

Kaikki Luonkos tuotteet valmistetaan käsityönä Naantalissa. Yritys käyttää vihreää energiaa ja minimoi hiilijalanjälkeään. Arvostan myös yrityksen vähäistä vedenkäyttöä, sekä muovittomia pakkauksia, joista ei synny ympäristölle haitallista jätettä.

Tuotteet ovat luonnollisia, toimivia ja tehokkaita. Arjessa minua motivoi pienempi kemikaalikuorma ja luonnollisesti hoitavat ainesosat, jotka eivät kuivata ihoani. Käytössäni on öljypuhdistuskakku, Primal-monitoimivoide, sekä kuivashampoo hiuksille.

Tutustu Luonkosiin

Ekopure valmistaa ekologisia pesuaineita Heinolassa. Tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, hellävaraisia, eikä ne sisällä mitään ylimääräistä, kuten turhaa vettä. Lisäksi yritys minimoi muovin käyttöä pakkauksissaan.

Oma suosikkini on hajusteeton ja biohajoava Filling It- yleispesuainetabletti. Yksi tabletti tiputetaan esim suihkepulloon ja lisätään vesi. Lopputuloksena on valmis liuos. En yleensä tarvitse paljoa pesuainetta kerralla, joten jaan tabletit yleensä 1/4 osaan.

Olen huomannut, että Ekopuren tuotteet säästävät myös rahaa. Yksi pakkaus on erittäin riittoisa ja mikä parasta, se ei vie kaapista tilaa juuri yhtään!

Tutustu Ekopureen

Paljasjalkakengät mahdollistavat askeltamisen säilyttäen jalan ja kehon luonnollisen asennon ja ryhdin. Ohut pohja antaa jalan tuntea pinnanmuodot pohjan läpi. Näin kengät aktivoivat jalan verenkiertoa ja lihaksistoa. Myös pohkeiden ja takareisien lihaskireys vähenee, joka taas vähentää alaselkäkipuja. Näillä kengillä jopa tämmöinen selkävammainen (välilevyn madaltuma) pystyy seisomaan paikallaan kokonaisen päivän ilman kipuja ja väsymystä.

Itselläni on käytössä Leguano Beat -mallit, joita käytän sulan maan aikaan niin kaupungissa kuin luonnossa. Niiden pohja on todella pitävä ja kengät ei luisu edes liukkaalla pitkospuulla.

Lakeuden paljasjalkakenkäkaupasta saa todella hyvää palvelua ja tämmöinen ensikertalainenkin löysi kerrasta jalkaan sopivan mallin yrittäjän asiantuntemuksen johdosta. Omat kenkäni ovat saksalaista tuotantoa, mutta Paljasjalkakenkäkaupan valikoimista löytyy myös suomalaisen valmistajan Feelmaxin paljasjalkakenkiä, joiden tuotanto on Lieksassa.

Tutustu Lakeuden Paljasjalkakenkäkauppaan

Kangasalalta kotoisin oleva yritys valmistaa tuotteita merinovillasta, silkistä ja bambusta. Ohuesta materiaalista huolimatta ne ovat lämpimiä ja kestäviä. Ensimmäinen villa-silkki-kerrastoni kesti päivittäistä käyttöä kolme vuotta täysin ehjänä ja neljännen vielä pienillä parsimisilla. Sen jälkeen nämä kerrastot jatkoivat elämäänsä vielä uutena materiaalina omiin ompeluksiini: kypärämyssyyn ja alushousuihin.

TamSilk luo työpaikkoja Suomeen ja panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Sen lisäksi se kompensoi omaa hiilijalanjälkeään verkkokauppatoimistusten osalta. Villa-silkkilangat tulevat eurooppalaisilta kehräämöiltä, josta kudotaan neulosta Suomessa, TamSilkin omilla koneilla.

Tutustu TamSilkiin

Frantsilan tilan toiminta perustuu luonnon ja ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hämeenkyröläisellä luomutilalla kasvaa yli 20 luonnonkasvia ja yrttiä, joita käytetään raaka-aineina heidän omissa tuotteissaan. Valikoima sisältää eteerisiä öljyjä, teelaatuja ja kosmetiikkaa.

Frantsilan kahvila-myymälä Kehäkukka sijaitsee Hämeenkyrön Pappilanrannassa, aivan päätien varrella. Aivan mielettömän upea paikka pysähtyä nauttimaan kupillinen kahvia tai kasvislounasta. Myymälästä löytyy Frantsilan omien tuotteiden lisäksi myös paikallisten pienyrittäjien tuotteita.

Lisäksi Frantsilalta löytyy myös Hyvän Olon Keskus, joka tarjoaa majoitusta, spa-hoitoja, sekä erilaisia kursseja ja tyky-päiviä.

Tutustu Frantsilaan

Pehmeitä ja lämpimiä lampaannahkahanskoja koko perheelle. Laadukasta kotimaista käsityötä Nummelasta.

Itselläni on käytössä nahkarukkaset lammasturkisvuorella. Ne ovat extralämpimät ja sopii hyvin pakkaskeleille. Vuori on pehmeä ja sileä. Rukkaset on ihana laittaa kuiviinkin käsiin ihon hinkkaamatta.

Tutustu Käsinetoriin