Starttiraha – Kenelle se on tarkoitettu ja miten haet?

Starttiraha – Kenelle se on tarkoitettu ja miten haet?

Starttiraha on tarkoitettu yrittäjän elannoksi yritystoiminnan alkukuukausien ajaksi. Starttiraha harkinnanvarainen tuki ja rahaa myönnettäessä otetaan huomioon muun muassa alan kilpailutilanne ja uuden yritystoiminnan tarve paikkakunnalla.

starttiraha

Starttiraha - paljonko sitä maksetaan?

Starttirahan suuruus on 33,66 € / pv ja sitä maksetaan 5 päivältä viikossa eli vähän yli 700 €/kk (2021).

Tuki on yrittäjän henkilökohtaista ja veronalaista tuloa, joten lopulliseen käteen jäävään summaan vaikuttaa yrittäjän henkilökohtainen veroprosentti (toimita muutosverokortti ajoissa!).

Starttirahaa maksetaan yleensä yritystoiminnan ensimmäiselle 6 kuukaudelle. Tämän jälkeen sinulla voi olla mahdollisuus hakea jatkoa toiselle 6 kuukaudelle (lue lisää alta).

Starttirahaa maksetaan jälkikäteen kuukausittain. Maksuhakemus pitää toimittaa KEHA-keskukseen kahden kuukauden kuluessa maksujakson päättymisestä. Jos et näin tee, menetät tuon kuukauden starttirahatukesi.

Ensimmäistä maksuhakemustasi varten tarvitset:

  • Muutosverokortin etuutta varten
  • kopio ilmoituksesta kaupparekisteriin
  • kopio yhtiösopimuksesta tai osakeyhtiön perustamiskirjasta ja yhtiöjärjestyksestä.
  • Omat pankkitilitiedot (IBAN +BIC)

Starttiraha maksetaan ennakkoon ilmoitettujen maksupäivien mukaan. Maksuhakemuksen käsittelyssä menee noin viikko.

Starttirahan hakeminen

Starttirahan hakeminen vaatii aloittavalta yrittäjältä jonkin verran työtä ja oikeaa ajoitusta. Hakuprosessissa kannattaa olla huolellinen. Tukea haetaan TE-toimistosta.

Tarvitset:

  • Huolellisen liiketoimintasuunnitelman sisältäen kannattavuuslaskelmat ja realistisen budjetin.
  • Rahoitussuunnitelman ja mahdollinen rahoitustarjouksen tai -lupauksen
  • Verovelkatodistuksen
  •  Hakemuksen, joka täytetään lomakkeella tai TE-toimiston Oma Asiointi-palvelussa

Saadaksesi tukea, et saa olla vielä päätoiminen yrittäjä eli sinulla ei saa olla vielä yritystoimintaa aloitettuna tai se saa olla korkeintaan sivutoimista. Et saa tukea sivutoimista yrittäjyyttä varten. Aloita päätoiminen yrittäjyys vasta tuen saamisen jälkeen.

Lisäksi sinun on osoitettava, että sinulla on tarvittava tietämys yrittäjyydestä ja yritystoiminnasta. Tämän voit osoittaa joko omalla kokemuksella tai hankitulla koulutuksella tai sitten suorittamalla yrittäjyyskurssin.

Lisäjakson hakeminen

Ensimmäisen tukijakson jälkeen sinulla voi olla mahdollisuus hakea lisäjaksoa. Tätä lisäjaksoa ei myönnetä automaattisesti, vaan sinun tulee selvittää yritystoimintasi tilanne ennen ensimmäisen tukijakson päättymistä. Tätä varten tarvitset kirjanpitäjältäsi tuloslaskelman. Mikäli tienaat riittävästi jo yritystoiminnallasi, ei jatkokaudelle ole perusteita.

Lue lisää starttirahasta TE-toimiston sivuilta >>

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *