Rahoitus – Parhaat vaihtoehdot yrittäjälle!

Rahoitus – Parhaat vaihtoehdot yrittäjälle!

Rahoitus – Mistä rahaa saadaan ja mitä sillä voi tehdä? Miten rahoitus kannattaa hyödyntää fiksusti? Miten vältät sudenkuopat rahoitusta hakiessasi?

Yrityksen rahoituksen voi jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan; sijoittajilta saatava raha, pankkilaina ja yritystuet. Se, mikä näistä kolmesta rahoitusvaihtoehdoista on sinun yrityksellesi se parhain vaihtoehto, riippuu yhtiömuodostasi, yrityksesi kannattavuudesta, markkinoiden korkotasosta ja rahoituksen kohteesta. 

Rahoitusta tarvitaan yleensä yrityksen perustamiseen, sekä investointeihin. Rahoitusta voidaan tarvita paikkaamaan myös pienentynyttä kassavirtaa. Esittelemäni rahoitusvaihtoehdot sopivat parhaiten pienyrittäjälle.

yrityksen rahoitus

Sijoittaja

Sijoitus on hyvä vaihtoehto, kun halutaan nopeaa kasvua tai investoinnit ovat isoja. Sijoittamisessa sijoittaja ostaa rahalla osuuden yrittäjän yrityksestä ja rahat sijoitetaan yritykseen ja käytetään sen kehittämiseen ja kasvattamiseen. Sijoittajat ovat hyvä rahoitusvaihtoehto osakeyhtiöille, sekä kommandiitti- ja avoimille yhtiöille. (ei mahdollista toiminimiyritykselle).

Sijoittajia voi löytää esimerkiksi verkostoitumalla, erilaisilta sijoittaja-verkkosivuilta tai  start-up-tapahtumista kuten Slush

Pankkilaina

Pankki on yleisin yritysten rahoittaja ja se sopii kaikille yrityksille yhtiömuodosta riippumatta. Pankki kuitenkin vaatii yleensä lainan vakuudeksi yrityksen omaisuutta tai yrittäjän henkilökohtaista omaisuutta. Pienistä summista puhuttaessa pankkilaina saattaa kuitenkin järjestyä jopa ilman vakuuksia, mutta yrityslainoille on usein kohtuullisen korkea korko. Pankki voi myös vaatia lainan ehdoksi myös yritystilin perustamista pankkiin, joka voi tuoda useamman kymmenien eurojen lisäkuluja kuukausittain.
Lainaa ei kannata koskaan ottaa kilpailuttamatta eri pankkeja, sillä lainanehdot ja -kulut voivat vaihdella paljonkin.

Finnvera

Finnvera on valtion omistama lainarahoittaja, joka tarjoaa rahoitusta mm.

  • uuden yrityksen perustamiseen,
  • jo olemassa olevan liiketoiminnan ostamiseen,
  • nykyisen yrityksesi toiminnan laajentamiseen ja kasvuun.

Finnvera toimii yhteistyössä pankkien kanssa. Finnveralta on mahdollista hakea rahoituksen sijaan pelkkää lainantakausta.

Finnveran rahoitusta varten yritys tarvitsee kattavat kannattavuuslaskelmat, selvitykset toiminnasta, sekä 10-20 % omarahoitusosuuden. Finnveran kautta byrokratiaa on normaalia pankkilainaa enemmän ja hakuprosessi on hidas. Lue lisää Finnveran sivuilta.

Business Finland

Business Finland tarjoaa rahoitusta niin yrityksille, tutkimusorganisaatioille kuin julkisille toimijoille. Se on keskittynyt pääasiassa innovatiivisiin ja kansainvälisille markkinoille tähtääviin pk-yrityksiin, joilla on kansainvälistymispotentiaalia omaava uusi palvelu- tai tuoteidea.

Sen tunnetuin rahoitustuote on innovaatioseteli, joka on tarkoitettu tuote- tai palveluidean kehittämiseen liittyvien asiantuntijapalveluiden hankintaan.

Business Finland ei sovellu rahoitusvaihtoehdoksi kovin pienille yrittäjille. Lue lisää Business Finlandin sivuilta

ELY-keskuksen rahoitus

Rahoitusta tarjoaa myös Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus eli tuttavallisemmin ELY.

ELY tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan kehittämiseen, täysin uusien liiketoimintamallien luomiseen, sekä maaseuturahoitusta ylläpitämään ja lisäämään maaseudun elinvoimaa uuden yritystoiminnan kautta. 

Yrityksellä pitää olla vahvat edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Lue lisää ELY:n sivuilta

Leader -rahoitus

Leader rahoittaa erilaisia hankkeita. Paikalliset pienyritykset voivat hakea ja saada Leader-rahoitusta omille hankkeilleen, mikäli ne vastaavat Leader-ryhmän kehitystavoitteita, joka tähtää yleensä paikkakuntien elinvoiman kasvattamiseen.

Rahoitusta voi hakea myös yrityksen perustamiseen. Perustamistukea uudelle yritykselle voi saada 5000-35 000 euroa. Pienemmissä hankkeissa tuki on yleensä 1000-10 000 euroa.

Leader-rahoitus vaatii myös jonkin verran byrokratiaa, eikä ole rahoituksena se nopein vaihtoehto. Lue lisää Leaderin sivuilta

Yrityspalvelusetelit

Eräät kaupungit ja maakunnat tarjoavat yrittäjille muutamien tuhansien eurojen arvoisia palveluseteleitä, jotka ovat tarkoitettu yrityksen kehittämiseen, kuten verkkosivuston rakentamiseen. Palvelusetelit voivat sisältää omavastuuosuuksia.

Palkkatuki

Palkkatuki on harkinnanvarainen tuki, jota TE-toimistot voivat myöntää työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin. Tukikauden pituus riippuu palkattavan henkilön työttömyyden kestosta, vamman tai sairauden vaikutuksesta työsuoritukseen ja työnantajasta. Tuki voi olla enintään 30-50 % palkkauskustannuksista, kuitenkin enintään 1400 €/kk (2021), jonka lisäksi maksetaan lomarahaa. Tarkemmat tiedot TE-toimiston sivuilta

Vinkit rahoituksen hankkimiseen

Vinkki 1: Panosta kannattavuuslaskelmiin ja yrityksen toiminta- ja kehityssuunnitelmiin. Ammattilaiset usein osaavat arvioida lukujen realistisuuden, joten älä kaunistele.

Vinkki 2: Kilpailuta lainat aina. Tarkista varsinkin lainanhoitokulut ja korko. Vältä lainoja liian korkealla korolla ja lyhyellä maksuajalla.

Vinkki 3: Mikäli otat yritykseesi mukaan sijoittajan, mieti tarkasti, kuinka suuresta osasta olet valmis luopumaan. Mikäli omistat esim osakeyhtiön yksin, älä tee sijoittajan kanssa sopimusta täydestä 50 %. Osakeyhtiöllä tulee olla aina joku, jolla on enemmistöosakkeet ja ensisijainen päätösvalta. Laita sopimukset kuntoon ja pidä huoli osakkeiden takaisin ostolausekkeesta, mikäli et halua, että sijoittaja voi myydä osakkeet jollekkin ulkopuoliselle. Sopimuksissa kannattaa käyttää lakimiestä!

Vinkki 4: Osa tuista voi olla korvamerkittyjä, eikä niillä saa maksaa esimerkiksi yrittäjän omaa palkaa. Pidä huolta, että käytät yritystukea vain siihen, mihin se on tarkoitettu, jotta vältyt tuen takaisinmaksulta.

Vinkki 5: Edullisin tapa laittaa yritystoiminta käyntiin on säästää alkupääomaa, varsinkin jos olet pienyrittäjä, joka on perustamassa omaan työpanokseen perustuvaa yritystoimintaa. Vipurahan eli lainarahan käyttäminen on aina kallista ja nostaa taloudellista riskiä korkeammalle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *