Nokkonen sopii vähän joka ruokaan

Nokkonen on villiyrteistämme tunnetuin, luonnon oma superfood. Nokkonen on helppo tunnistaa, löytää ja kerätä talteen. Nokkosesta käytetään yleensä lehdet ja nuoret versot, sekä joskus myös siemenet. Nokkosen varresta voi tehdä kuitua, josta villaan sekoitettuna voi tehdä vaatteita.

Nokkosen parhain poiminta-aika on alkukesästä, kun versot ovat 5–10 cm:n mittaisia. Voit kaataa vanhan kasvuston ja antaa kasvaa tilalle uutta, jolloin saat tuoretta nokkosta läpi kesän. Nokkonen on yleinen kasvi koko maassa, varsinkin asutuksen liepeillä. Ravinnoksi käytettäviä nokkosia ei pidä kerätä liian mehevämultaisista, typpipitoisista paikoista kuten navettojen reunustoilta tai lannoitetuilta viljelymailta, sillä nokkonen kerää itseensä helposti nitraatteja.

Nokkosen esivalmistelut

Jotta nokkosta voidaan käyttää ravintona, se pitää ryöpätä tai kuivata. Toimenpiteet poistavat nokkosen poltinkarvat.

Ryöppäys

  1. Huutele nokkoset isossa määrässä kylmää vettä, johon on laitettu hiukan suolaa.
  2. Kiuhauta iso määrä vettä kattilassa. Mitä isompi kattila, sen helpompi on työskennellä
  3. Laita nokkoset kiehuvaan veteen. Keitä noin 30-60 sekuntia. Pihdit ovat hyvä työkalu.
  4. Valuta nokkoset siivilässä ja anna jäähtyä.

Kuivaus

Kuivaa nokkosia kasvikuivurilla alle 35 asteessa. Voit myös hyödyntää jotain muuta lämmintä ja ilmavaa paikkaa, kuten jääkaapin päällystä, saunaa tai pannuhuonetta. Kuivaa nokkoset ritilän päällä, jotta ilma pääsee hyvin kiertämään.

Hyödynnä nokkonen

Nokkonen on hyvin monipuolinen kasvi, jota voi hyödyntää monella eri tavalla. Voit kuivata sen lehdet ja käyttää niitä mausteena ruoissa tai tehdä nokkosteetä. Voit myös jauhaa kuivatut lehdet viherjauheeksi ja lisätä vaikka smoothien joukkoon. Voit soseuttaa ryöpätyt lehdet ja pakastaa. Soseen voi käyttää esimerkiksi leivontaan, kuten nokkoslättyihin tai -sämpylöihin. Voit kerätä nokkosen siemeniä ja käyttää niitä leivonnaisissa tai pähkinöiden tapaan salaateissa ja smoothieissa.

Helppo pastakastike

  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 2 dl hienonnettua nokkosta
  • 2 dl ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
  • valkopippuria
  • suolaa
  • parmesaania

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota pannulla öljyssä. Lisää joukkoon ryöpätty nokkonen ja ranskankerma/jogurtti. Kiehauta ja mausta. Lisää valmiin pastan päälle ja ripottele pinnalle hieman parmesaania.

Nokkoskeitto

  • vettä
  • 1 l maitoa
  • 3 dl nokkosta
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • hunajaa

Ryöppää nokkoset ja hienonna ne. Kiehauta maito kattilassa. Lisää nokkoset. Sekoita jauhot pieneen määrään kylmää vettä ja kaada maidon joukkoon. Keitä seosta 5 minuuttia ja mausta. Tarjoa keitettyjen kananmunan palojen kanssa.

Nokkossämpylät

  • 5 dl maitoa
  • 1 dl ryöpättyjä nokkosia nokkosia
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 dl siirappia
  • 1/2 dl öljyä
  • 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 7-8 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito ja nokkoset kädenlämpöiseksi (älä lisää kylmiä nokkosia lämpimään maitoon, se jäähdyttää seoksen, eikä hiiva toimi). Lisää seokseen mausteet, öljy ja pieni määrä jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää jauhoja vähitellen alustaen taikinaa. Anna kohota. Leivo kohonneesta taikinasta noin 20 sämpylää. Kohota uudelleen sämpylöinä. Paista 250°C:ssa noin 10 minuuttia.

Jaa somessa

Kategoriat
Arkistot