Kantarelli eli keltavahvero on yksi suosituimmista ruokasienistämme. Tämä helposti tunnistettava sieni kasvaa useimmiten koivun, mutta myös männyn ja kuusen seurassa usein suurina ryhminä. Kantarelli tykkää usein sammalmättäiden tarjoamasta kosteudesta, joten herkulliset sieniryppäät saattavat piilotella osin sammaleen seassa, vilahtaen vain pienesti maanpinnalle.
Parhaimmillaan satokausi on heinäkuussa, mutta kantarelleja voi löytää juhannuksesta myöhään syksyyn, aina pakkasten tulemiseen saakka.
Näin hyödynnät kantarellit
Kantarellikastike
0,5 litraa kantarelleja
1 sipuli
reilu nokare voita
2,5 dl kuohukermaa
1 tl vehnäjauhoja
Hienonna sipuli ja pilko sienet. Paista voissa pannulla, kunnes sienistä on irronnu enimmät nesteet. Lisää jauhot ja kerma. Sekoita tasaiseksi. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5-10 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Haluatessasi voit paistaa kastikkeen joukkoon myös pekonia.
Sieni-kinkkupiirakka
Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1,25 dl rypsiöljyä
0,5 dl kylmää vettä
Täyte:
300-400g kinkkua
1 purjosipuli
tilkka öljyä
2 dl kantarelleja
1-1½ dl voimakasta juustoraastetta
2 dl ranskankermaa
2-3 munaa
Maustamiseen suolaa ja mustapippuria
Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, suola ja leivinjauhe. Lisää joukkoon öljy ja sekoita. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina pyöreän vuoan (26 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohja 200-asteisessa uunissa alatasolla n. 12 minuuttia. Puhdista ja paloittele sienet. Hienonna sipuli. Laita sienet ja sipuli kuivalle pannulle, ja paista kunnes neste on haihtunut sienistä. Levitä kinkku, sekä sipuli-sieniseos vuokaan. Lisää juustoraaste. Vatkaa munat kevyesti ja lisää joukkoon ranskankerma. Mausta. Kaada muna-ranskankermaseos piirakan päälle ja paista uunin keskitasossa noin 30-35 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.